×
Your cart is empty.

Nije Eagen

DOCUMAKERS OPGELET!

Wij dagen makers uit om hun idee voor een korte documentaire in te sturen. Alles mag; maar er is één restrictie: je mag géén interview gebruiken. Visueel vertelde verhalen die ertoe doen, dat is waar wij naar op zoek zijn. Dien jouw project uiterlijk 1 februari 2023 in voor de 5e editie van Nije Eagen. Geselecteerde projecten krijgen 2500 euro, een begeleidingstraject waarmee zij in een half jaar tijd hun idee uitwerken tot een film én een podium om deze te tonen aan een breed publiek.

Nije Eagen is een samenwerking tussen Fryslân DOK en PLONS! waarin drie filmmakers begeleid worden bij het maken van een korte documentaire van 9 minuten. Aan het einde van het jaar gaan de films in première tijdens PLONS! en worden uitgezonden bij Fryslân DOK op Omrop Fryslân en NPO2.

  • Het is helemaal aan jou hoe je ons je plan aanlevert. Dit mag in de vorm zijn van een klassiek filmplan waarin je logline/synopsis/personages/vorm beschrijft. Maar je bent ook vrij om zelf een andere vorm te kiezen. Een fotocollage, een filmpje of een kort verhaal bijvoorbeeld. Het gaat erom dat we een goede indruk krijgen van je filmidee. Maak het niet te groot, we zijn benieuwd naar je plan. 
  • Het idee bevat een originele audiovisuele aanpak (géén interview). 
  • Ideeën met een link naar Friesland hebben de voorkeur.
  • Aantoonbare ervaring met het maken van documentairefilm is een voordeel, maar geen vereiste! Stuur eerder werk dat je gemaakt hebt altijd mee.
  • In de eerste ronde vindt een voorselectie plaats op basis van de ingestuurde plannen.
  • In de tweede ronde nodigen wij een aantal makers uit op gesprek om je plan toe te lichten. Hierna kiezen wij drie makers uit.

We letten op originaliteit en potentie van het idee, artistieke kwaliteit, haalbaarheid (zowel inhoudelijk als financieel), filmervaring van de maker(s) en de affiniteit van de maker of het onderwerp met Friesland (mag zeer ruim geïnterpreteerd worden).

Het Nije Eagen traject wordt inhoudelijk begeleid door Piter Tjeerdsma (eindredacteur Fryslân DOK) en Froukje van Wengerden (documentairemaker en programmeur van PLONS!). De teams komen drie keer samen om gezamenlijk te werken aan hun film. De eerste keer helemaal aan het begin, waarin je je idee gaat uitwerken tot een filmplan. De tweede keer voordat je gaat draaien, zodat je goed voorbereid op pad gaat. En de derde keer wanneer iedereen gedraaid heeft en beeld, geluid en muziek samenkomen in de montage. De drie ontmoetingen vinden plaats in het gebouw van de Omrop waar dan ook andere ervaren makers (regisseurs, cameramensen, geluidsmensen of editors) uitgenodigd zullen worden om te komen spreken.

Deadline voor indiening: 1 februari 2023
Bekendmaking selectie: uiterlijk 1 maart 2023
Workshop 1: Kick-off van idee tot plan (maart)
Workshop 2: Draaien (april/mei)
Workshop 3: Montage (juni)
Oplevering: 1 oktober 2023
Premiere: zondag 8 oktober 2023
Televisie-uitzending: nader te bepalen

Stuur je plan naar: froukjevanwengerden@gmail.com
t.a.v. Froukje van Wengerden

Voor vragen over je aanmelding kun je hier ook terecht.

Kijk hieronder naar alle films uit de vorige drie edities.

WALL OF FAME

EDITIE 1

EDITIE 2

EDITIE 3

EDITIE 4