×
Your cart is empty.

Academy

DOCUMAKERS OPGELET!

Meld je documentaire-idee aan voor de PLONS! DOK ACADEMY en maak kans op €4500 productiebudget!

Negen makers werken tijdens PLONS! DOK ACADEMY een weekend lang intensief en onder begeleiding van professionals aan hun documentaireplan. Drie van hen krijgen €4500 om de film daadwerkelijk te realiseren voor vertoning op PLONS! Film Festival, FryslânDOK en NPO2.

DOKtober

Oktober wordt DOKtober: de maand waarin we heel Fryslân onderdompelen in de wereld van artistieke documentaires. Wat dat precies betekent? Televisie-uitzendingen ‘DOKtober’ op Omrop Fryslân, vertoningen in filmhuizen, workshops en casestudies én PLONS! Film Festival. Het drijvende filmfestival bij de Grutte Pier Brouwerij in Bartlehiem. Het doel van DOKtober is om artistieke documentaires te promoten die ons helpen de wereld om ons heen beter te begrijpen en een platform te bieden voor documentairemakers en -liefhebbers.

GEEF JE OP

Ben je Friese filmmaker, Noordelijke filmmaker, vóél je je een klein beetje Fries of kom je uit het Westen, Oosten of Zuiden en denk je gewoon niet in geografische beperkingen? Dan is PLONS! DOK ACADEMY voor jou. Films hoeven zich namelijk niet áltijd letterlijk in onze provincie af te spelen; wel zijn we op zoek naar verhalen die geworteld zijn in de Friese taal/cultuur/omgeving. Vat dit op in de breedste zin van het woord en verras ons met jouw kijk hierop.

Opgeven voor de PLONS! DOK ACADEMY doe je door je filmplan op te sturen waarna een selectiecommissie de plannen beoordeelt op:

  • Artistieke kwaliteit van het filmplan
  • Praktische haalbaarheid en originaliteit
  • Vakmanschap van de maker(s)
  • Relevantie van en binding met het gekozen onderwerp
  • Connectie maker en plan met Leeuwarden en Friesland

Elke dag is er een masterclass of workshop over verschillende onderwerpen die relevant zijn voor jonge documentairemakers. Ook organiseren we netwerkborrels waarop de deelnemers in contact kunnen komen met professionals uit de filmindustrie, zijn er elke avond filmvertoningen en sluiten we af met een pitch-sessie. Hier pitchen de deelnemers hun documentaireprojecten aan een panel van experts. De experts geven feedback en kiezen drie winnaars die 4500,- productiebudget ontvangen.

Deelname kost €75,- 

Hiervoor krijg je:

– drie dagenlang workshops

– 2 overnachtingen en catering tijdens het hele weekend

– een passe-partout voor PLONS! Film Festival

– kans op 4500 euro productiebudget

Deadline voor indiening: 13 september 2023
Bekendmaking selectie: 20 september 2023
Academy: 6 t/m 8 oktober 2023
Pitch: 8 oktober 2023
Film première: PLONS! Film Festival in oktober 2024

Voor vragen over de PLONS! DOK ACADEMY kun je terecht bij Joris Hoebe van New Noardic Wave via: joris@nnw.frl

Kijk hieronder naar alle films uit de vorige vier edities.

WALL OF FAME

EDITIE 1

EDITIE 2

EDITIE 3

EDITIE 4