Skip to content Skip to footer

DOCUMAKERS OPGELET!

Meld je documentaire-idee aan voor de PLONS! DOK ACADEMY en maak kans op €2500 productiebudget!

Negen makers werken tijdens PLONS! DOK ACADEMY een weekend lang intensief en onder begeleiding van professionals aan hun documentaireplan. Drie van hen krijgen €2500 om de film daadwerkelijk te realiseren voor vertoning op PLONS! Film Festival, FryslânDOK en NPO2.

DOKtober

Oktober wordt DOKtober: de maand waarin we heel Fryslân onderdompelen in de wereld van artistieke documentaires. Wat dat precies betekent? Televisie-uitzendingen ‘DOKtober’ op Omrop Fryslân, vertoningen in filmhuizen, workshops en casestudies én PLONS! Film Festival. Het drijvende filmfestival bij de Grutte Pier Brouwerij in Bartlehiem. Het doel van DOKtober is om artistieke documentaires te promoten die ons helpen de wereld om ons heen beter te begrijpen en een platform te bieden voor documentairemakers en -liefhebbers.

GEEF JE OP

Ben je Friese filmmaker, Noordelijke filmmaker, vóél je je een klein beetje Fries of kom je uit het Westen, Oosten of Zuiden en denk je gewoon niet in geografische beperkingen? Dan is PLONS! DOK ACADEMY voor jou. Films hoeven zich namelijk niet áltijd letterlijk in onze provincie af te spelen; wel zijn we op zoek naar verhalen die geworteld zijn in de Friese taal/cultuur/omgeving. Vat dit op in de breedste zin van het woord en verras ons met jouw kijk hierop.

Opgeven voor de PLONS! DOK ACADEMY doe je door je filmplan op te sturen waarna een selectiecommissie de plannen beoordeelt op:

  • Artistieke kwaliteit van het filmplan
  • Praktische haalbaarheid en originaliteit
  • Vakmanschap van de maker(s)
  • Relevantie van en binding met het gekozen onderwerp
  • Connectie maker en plan met Leeuwarden en Friesland

Elke dag is er een masterclass of workshop over verschillende onderwerpen die relevant zijn voor jonge documentairemakers. Ook organiseren we netwerkborrels waarop de deelnemers in contact kunnen komen met professionals uit de filmindustrie, zijn er elke avond filmvertoningen en sluiten we af met een pitch-sessie. Hier pitchen de deelnemers hun documentaireprojecten aan een panel van experts. De experts geven feedback en kiezen drie winnaars die 2500,- productiebudget ontvangen.

Deelname kost €75,- 

Hiervoor krijg je:

– drie dagenlang workshops

– 2 overnachtingen en catering tijdens het hele weekend

– een passe-partout voor PLONS! Film Festival

– kans op 2500 euro productiebudget

Deadline voor indiening: 2 september 2024
Bekendmaking selectie: 9 september 2024
Academy: 4 t/m 6 oktober 2024
Film première: PLONS! Film Festival in oktober 2025

Voor vragen over de PLONS! DOK ACADEMY kun je terecht bij Joris Hoebe van New Noardic Wave via: joris@nnw.frl

Kijk hieronder naar alle films uit de vorige vier edities.

TOM TIEMAN

Alle Jong (29) is een jonge, Friese kunstenaar die tijdens een bezoek aan het Centraal Museum zijn muze ontmoet. Als hij haar aan wil spreken, verdwijnt ze en laat ze Jong achter met niets anders dan een vage herinnering aan een moment. Overweldigd door de ontmoeting, start Jong een zoektocht naar zijn muze. Als hij haar vindt, zal hij haar een kostbaar sieraad aanbieden. Wat zoekt de jonge kunstenaar in de onbekende vrouw? En zal hij haar terug vinden? Zonder muze is Jong geen kunstenaar meer. Verder werken is voor hem zinloos

FROUKJE VAN WENGERDEN

Frenk dos Santos wordt op zijn 3e geadopteerd uit Brazilië en groeit op in Leeuwarden. Van jongs af aan is muziek voor hem een manier om te vluchten; aan zijn ongelukkige jeugd en aan het land waarin hij zich ontheemd voelt. Hij heeft dan ook maar één droom: terugkeren naar Brazilië. Daar wil hij straatkinderen helpen door samen muziek te maken. Terwijl hij zich voorbereid op zijn reis terug blijkt muziek datgene te zijn wat hem met zijn verloren familie verbindt.

JAN-MARTIEN DEKKER

Afgelopen zomer reisde de Friese zanger en liedjesschrijver Yvi naar Oekraïne, om daar zijn collega singer-songwriter Sasha Boole te ontmoeten. Samen reisden ze weer terug naar Nederland, om onderweg nummers te schrijven en op te treden. Documentairemaker Jan Martien Dekker volgde YVI en Sasha Boole een week lang en maakte de documentaire Soort van Hetzelfde.

 

TRISTAN VISSER

Tristan Visser is muzikant en experimenteert met geluid. Hij is opgegroeid op Terschelling en voelt zich verbonden met de zee. Voor het onderwaterleven is geluid het primaire zintuig. In zijn film ‘Onder Water’ onderzoekt Tristan het geluidslandschap van de zee en het effect van menselijke activiteiten daarop.

JOHANNEKE DIJKSTRA

De hoofdpersoon in de film ‘Doorgaan’ van Johanneke Dijkstra is bokslegende en -coach Piet Rozendaal uit Leeuwarden. De Prinsentuin was Piets eerste boksring. Buurt tegen buurt, vriend en vijand tegelijk. Piet coacht nu nieuwe talenten. ‘Doorgaan’ is een documentaire over kracht en overleven.

MARINTHE DE HEK EN MENNO BOERSMA

Marinthe de Hek en Menno Boersma tonen een andere blik op ons voedsel: “De mens pleegt roofbouw op natuurlijke rijkdommen, ondergraaft daarmee planten- en diersoorten en daarmee zijn eigen voortbestaan.” In de film ‘Onsje Minder’ volgen ze ‘De Tuin van de Toekomst’ van Sjoerd van der Hem in Jorwert.

SYTSKE HOOGTERP

Sytske Hoogterp heeft veel gereisd in het buitenland. Toen Jeroen Wiersma haar vroeg om greppels te documenteren van het Friese platteland, had ze niet zien aankomen dat dit stukje landschap, in combinatie met de bezieling van de landschapshistoricus én de mensen die met dit land werkten, haar zo dicht bij haar eigen wortels terug zouden brengen. Hoogterp: “Ik voelde me op een vertraagde, organische manier opgenomen in het landschap.”

EZA DOORTMONT

Als tiende generatie in zijn familie is Marten Boonstra uit Akkrum een trotse Friese bakker die zich sterk verbonden voelt met het verleden. Van oranjekoek tot sûkerbôle, hij bakt het allemaal volgens traditioneel Fries recept, maar geeft er wel zijn eigen draai aan. Zo is het ook met de toekomst van de bakkersfamilie. Het bakkersvak en de familiegeschiedenis zijn vanzelfsprekend voor Marten, maar of de volgende generatie dat ook zo ervaart, is de vraag. Hij wil zijn kinderen vrijlaten in hun beroepskeuze, net als zijn eigen vader bij hem heeft gedaan.

ANNEMARIE LINDEBOOM

In ‘Flatliners’ smeedt filmer en woordkunstenaar Annemarie Lindeboom (1989) beelden, woorden en muziek tot ‘de soundtrack van een flat’. Lindeboom filmt daarvoor de bewoners van een flatgebouw in haar woonplaats Leeuwarden, die ‘de zin van hun leven’ met haar delen.

ELINE VAN DIGGELEN

In Nederland zijn slechts drie ocularisten. Eén van hen is de Friese ocularist Jelmer Remmers. In zijn praktijk in Grou komen volwassenen en kinderen die door ziekte of trauma een oogprothese nodig hebben. Samen met schilder en prothesemaker Julios maakt Jelmer doormiddel van modelleren, scans en ambachtelijk schilderwerk oogprotheses. Terwijl Jelmer en Julios zich met veel delicate aandacht focussen op de allerkleinste details tijdens het maakproces en tegelijkertijd oog hebben voor wat zich bij de patient afspeelt, krijgen we een beeld van wat het nieuwe oog betekent voor de ontvanger.

MEREL MUSCH

Soms lijken we te zijn vergeten hoe we op de natuur aangewezen zijn. Durven we ons nog wel te laten leiden door de kracht van de natuur? In deze korte docu volgen we de Peruaanse Juan, die opgroeide in het Andesgebergte en daar leerde verbinden met de natuur. Inmiddels woont hij in Friesland en droomt hij ervan, samen met zijn paarden, een tocht te maken langs het IJsselmeer.

LOUKA HOOGENDIJK

Een korte poëtische documentaire over een onderzoek naar de verbinding tussen de lichamelijke en emotionele reacties na seksueel overschrijdend gedrag.

GEESKE JILDOU SMILDA

Niet alleen onze planeet leidt onder klimaatverandering. Het heeft ook invloed op de mentale gezondheid van jongvolwassenen. Filmmaker Geeske Jildou ervaart deze negatieve gevoelens ook, en wil met deze film belichten dat de gevoelens veel vaker voorkomen dan alleen bij zichzelf. Klimaatverandering is geen probleem van later, het heeft nu al impact. Hoe kun je als jongere van nu uitkijken naar de toekomst, wanneer de problemen rondom klimaatverandering steeds groter worden? Hoe voelt stress rondom klimaatverandering, hoe beïnvloedt het je persoonlijke leven en hoe kun je er toch een positieve draai aan geven?

MAAIKE MEINDERTSMA

Waarom zijn we zenuwachtig? En wat gebeurt er met ons als we een prestatie moeten leveren? In ‘Senuwen’ volgt filmmaakster Maaike Meindertsma de jonge Iris op het Friese kampioenschap turnen in Dokkum, waarbij tijdens het toestel balk de zenuwen vaak hoog oplopen. Maar wat maakt nu dat balk zo’n zenuwen-toestel is en zijn de zenuwen eigenlijk ook ergens goed voor?

HENDRIK GORES

De meeste mensen worden niet voldoende geïnformeerd over hun financiële toekomst. Door complexe en keiharde systemen, valse voorwendselen en overmacht komen veel mensen terecht in financiële armoede.Ik wilde een film maken over het gevoel dat het met zich mee brengt om constant achter de feiten aan te lopen en nooit overzicht te hebben over de je eigen boekhouding. De angst voor de post die dagelijks op de mat valt en vaak problemen komt verkondigen.

Ik heb 5 maanden gezocht naar een hoofdpersoon in de provincie Friesland, ik stuitte op argwaan, wanhoop en schaamte. In gesprek met een hoogleraar bespreek ik de redenen waarom de hulpverlening vaak tekort schiet op het vlak van armoede bestrijding. En met een poëtische benadering analyseer ik de route die ik bewandeld. Kom kijken en zie hoe het onderzoek nieuwe inzichten biedt en ook duistere vermoedens bevestigd.

PLONS! International Short Documentary Film Festival

Wij zijn PLONS! – dé thuisbasis voor artistieke documentaires in Fryslân. Samen met filmmakers en ons publiek delen we inspirerende verhalen en unieke perspectieven. Ons festival en onze evenementen vinden het hele jaar door plaats, met als decor de sfeervolle Grutte Pier Brouwerij en het Scheepsatelier Eestroom. Ontdek, leer en verbind met ons mee, en ervaar de kracht van documentaire filmkunst in een gemeenschap die samenkomt om te kijken, te reflecteren en te vieren

LOCATIE PLONS!

BARTLHIEM AAN DE EE ;-)
Bartlehiem 23, 9091 BH WIJNS 
NEDERLAND

Froukje van Wengerden
+31 641390795

Stichting Thuishaven © 2024. All Rights Reserved.

Altijd op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieF