Skip to content Skip to footer

VRIJDAG 1 OKTOBER

BLOK 1: SPITS, VRIJDAG 1 OKTOBER 20-23uur | OPENINGSBLOK

We openen met een spetterende performance van geluidskunstenaar Tristan Visser. Daarna kruipen we door Hongaarse moerassen en varen met een groot containerschip vol liefdesverdriet naar Servië, waar twee oma’s samenwonen in de bergen. Met een groep Filipijnen zingen we karaoke op zee en met een stel op leeftijd dobberen we op een onbekend Pools meer. Met dit knallende openingsblok vol (bepaald geen lichtzinnige) verhalen over de hunkering naar liefde van onze naasten bijten we het spits af en varen we weg van hier. Want als íets ons de afgelopen anderhalf jaar heeft geleerd is het wel dat samenzijn van groot levensbelang is voor ons als mens.

Bekijk blok >

ZATERDAG 2 OKTOBER

BLOK 2: DE STUURHUT ZATERDAG 2 OKTOBER 11-13 UUR

Een voetbaltrainer in Iran, een ruiter in Egypte, Nederlandse scholieren die seksuele voorlichting krijgen, twee zussen en een familiedrama op de bezette Krim. In dit blok vlieg je de hele wereld over om kennis te maken met nieuwe vertelvormen en bijzondere hoofdpersonages.

Bekijk blok>

BLOK 3: HET LAADRUIM ZATERDAG 2 OKTOBER 14-16 UUR

Een jongen met gevlekte benen, een overijverige politieagent, kolencentrales, en kunstenaars in de nacht. Een programma vol verhalen die ertoe doen, door iedere filmmaker vertelt in een eigen stijl: persoonlijk, observerend, filmisch of juist rauw. Kortom, voor ieder wat wils.

Bekijk blok>

BLOK 4: DE ROEF ZATERDAG 2 OKTOBER 17-19 UUR

Hartverscheurende verhalen van families en hun herinneringen, terwijl een onophoudelijke mistral om je oren blaast. Laat je onderdompelen in familieverhalen, soms grappig, soms pijnlijk, soms poëtisch en soms absurd.

Bekijk blok>

BLOK 5: HET VOORONDER ZATERDAG 2 OKTOBER 20-22 UUR

We beginnen in een afgelegen Peruaanse stad bij een vrouw die al 20 jaar lang snoepjes verkoopt en reizen naar een Italiaans dorp dat leegloopt. We bevinden ons bij een Vietnamese familie aan de keukentafel en bevinden ons bij een man alleen met zijn katten in een Zwiters appartement. Om te eindigen bij twee oma’s in de bergen. Een knalblok met vijf internationaal gewaardeerde documentaires over uiteenlopende onderwerpen en in uiteenlopende filmstijlen.

Bekijk blok>

BLOK 6: MAN OVERBOORD ZATERDAG 2 OKTOBER 23-01 UUR | GRATIS TOEGANG

Met een lekker speciaal biertje in de hand kun je in dit verrassingsprogramma genieten van de meest absurde, dwaze en krankzinnige korte films die de wereld heel eventjes volledig op z’n kop zetten. Films die de absurditeit van het leven tonen, de mens en onze vreemde gewoontes. Of die het leven met een klein (of groot) korreltje zout nemen. GRATIS TOEGANG!

Bekijk blok>

ZONDAG 3 OKTOBER

BLOK 7: STUURVROUW ZONDAG 3 OKTOBER 11-13 UUR

Een groep lesbische vrouwen aan een Braziliaans strand, een ongelukkige Russische moeder met een groot gezin, een transgender die niet door haar familie wordt geaccepteerd, een vrouwelijke taxichauffeur in India en drie overgebleven nonnen in een Belgische klooster. Een zondagochtendblok vol bijzondere verhalen over sterke, inspirerende, kwetsbare vrouwen, in alle soorten en maten. Maar natuurlijk ook voor de mannen!

Bekijk blok>

BLOK 8: BAKBOORD ZONDAG 3 OKTOBER 14-16 UUR

Verhalen over een robot die menselijk contact vervangt, wilde wolven in de nacht, een tweede generatie immigrant die haar vader bevraagd, droogte op de Westelijke Jordaanoever en een eenzame man op zoek naar een vrouw. Een bonte verzameling aan onderwerpen, thema’s en vertelvormen die je als kijker na het zien van dit blok even flink op je hoofd doen krabben.

Bekijk blok>

BLOK 9: TROSSEN LOS ZONDAG 3 OKTOBER 17-19 UUR | PREMIERE NIJE EAGEN | GRATIS TOEGANG

Drie lokale films die zich afspelen in Friesland, gemaakt door jong talent. ‘Nije Eagen’ is een samenwerking tussen Omrop Fryslân en PLONS! waarbij noordelijke filmmakers begeleid worden in het maken van een korte documentaire (9 minuten) die in premiére gaat tijdens het festival en daarna wordt uitgezonden op de Omrop. Een unieke kans voor nieuwe talent dus!

Bekijk blok>

BLOK 10: THUISHAVEN ZONDAG 3 OKTOBER 20-22 UUR | GRATIS TOEGANG

Met dit slotprogramma varen we weer terug naar huis. We vertonen een speciaal Best of Plons! programma van de door het publiek meest gewaarde films. Na afloop maken we natuurlijk bekend wie er met de prijzen vandoor gaan! GRATIS TOEGANG!

Bekijk blok>

PLONS! International Short Documentary Film Festival

Wij zijn PLONS! – dé thuisbasis voor artistieke documentaires in Fryslân. Samen met filmmakers en ons publiek delen we inspirerende verhalen en unieke perspectieven. Ons festival en onze evenementen vinden het hele jaar door plaats, met als decor de sfeervolle Grutte Pier Brouwerij en het Scheepsatelier Eestroom. Ontdek, leer en verbind met ons mee, en ervaar de kracht van documentaire filmkunst in een gemeenschap die samenkomt om te kijken, te reflecteren en te vieren

LOCATIE PLONS!

BARTLHIEM AAN DE EE ;-)
Bartlehiem 23, 9091 BH WIJNS 
NEDERLAND

Froukje van Wengerden
+31 641390795

Stichting Thuishaven © 2024. All Rights Reserved.

Altijd op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieF