Skip to content Skip to footer

LET OP: Alle niet-Nederlandse films zijn Engels ondertiteld.

BLOK 1: SPITS, VRIJDAG 4 OKTOBER 20-22uur | OPENINGSBLOK

We starten in de Argentijnse bergen, reizen via een Pools weeshuis, de Colombiaanse jungle en het Braziliaanse strand naar een man, moederziel alleen in een piepklein zeilbootje midden op de Atlantische Oceaan. Met dit knallende openingsblok bijten we het spits af en varen we weg van hier; naar verre landen en verrassende verhalen op, rond en over water.

Bekijk blok >

BLOK 2: DE STUURHUT ZATERDAG 11-13 UUR

Een naakte vrouw in haar appartement, een kleurrijke jongleur, een eigenaardige Poolse straatartiest en een excentrieke Japanse immigrant. Stuk voor stuk zijn de hoofdpersonages in deze films bijzondere individuen, wiens levens op intieme wijze wordt vastgelegd op film en verbonden zijn door eenzaamheid. Met daartussen een cinematografisch essay van onze eigen Hollandse natuur, een plek voor de ultieme verstilling.

Bekijk blok>

BLOK 3: HET LAADRUIM ZATERDAG 14-16 UUR

Pakistaanse vluchtelingen, een vrouw die haar eigen gezicht niet herkent, een groep buitenbeentjes wiens buurthuis dreigt te verdwijnen, een natuurbeschermer en een heftige film over leven en dood. Een programma vol verhalen die ertoe doen, door iedere filmmaker vertelt in een eigen stijl: getekend, persoonlijk, grappig, humaan of juist rauw. Kortom, voor ieder wat wils.

Bekijk blok>

BLOK 4: DE ROEF ZATERDAG 17-19 UUR

Oude mannen die bomen beklimmen op zoek naar vreemde schatten of samen met elkaar wonen naast een berg zout. Jonge mannen die het thuisfront opzoeken en zich ontfermen over hun moeders. En een donor die zijn of haar lever geeft aan een 60-jarige vrouw. Laat je onderdompelen in verhalen over jong en oud, soms grappig, soms pijnlijk, soms verstild en soms absurd.

Bekijk blok>

BLOK 5: HET VOORONDER ZATERDAG 20-22 UUR

We beginnen in het hooggebergte van Albanië, op een wandeltocht met Prek en zijn geiten. Vanaf daar dalen we in hoog tempo af naar de krochten van het vooronder. Een zoon verliest zich na het overlijden van zijn moeder in drugs en seks. Een Braziliaanse vrouw bereidt een party voor waar alleen vrouwen welkom zijn. Vluchtelingen in de Calais jungle reageren hun woede af in de boksschool. En de heer en mevrouw Lovett komen klaar. Niet geschikt voor jonge kijkers!

Bekijk blok>

BLOK 6: MAN OVERBOORD ZATERDAG 23-01 UUR | GRATIS TOEGANG

Met een lekker speciaal biertje in de hand kun je in dit programma genieten van de meest absurde, dwaze en krankzinnige korte films die de wereld heel eventjes volledig op z’n kop zetten. Films die de absurditeit van het leven tonen, de mens en onze vreemde gewoontes. Of die het leven met een klein (of groot) korreltje zout nemen. GRATIS TOEGANG!

Bekijk blok>

BLOK 7: STUURBOORD ZONDAG 11-13 UUR

We starten in het duistere China, waar rappers muziek en vrijheid verkondigen temidden van de nacht. Na een korte, absurde stop op een zonovergoten blauwe zee bevinden we ons op de dansvloer van een oer-Hollands bejaardentehuis. Nogmaals vertrekken we naar zee, die zich dit keer van z’n ijzige, gevaarlijke kant laat zien. Om te eindigen in Israël, in het kleine appartement van een volwassen zoon en zijn vader waartussen zich een ontroerend verhaal ontvouwt. 

Bekijk blok>

BLOK 8: BAKBOORD ZONDAG 14-16 UUR

De jonge Lucas verkent zijn toekomstige leven op zee. Net als de jonge filmmaker Kat dat doet in een ongeremde zigeunergemeenschap in Tsjechië. Ouderen zien hun dorp onder water spoelen waar jongeren langzaam wegtrekken en vrouwelijke vluchtelingen wachten in onzekerheid op een leven ver van thuis. Ondertussen terroriseert een haan het leven van een gezin in Mumbai en is daarmee het minst van hen allemaal verzekerd van een veilige toekomst…

Bekijk blok>

BLOK 9: TROSSEN LOS ZONDAG 17-19 UUR

Vader en zoon trekken samen de wilde natuur in. Een andere zoon onderzoekt de relatie tot zijn familie op een heel andere manier. Twee Bengaalse vluchtelingen moeten het helemaal zonder familie stellen. En een Oegandees meisje leert nieuwe moeders te begeleiden in het op de wereld zetten van een kind. Met tot slot een magisch verhaal over een visser en een catfish.

Bekijk blok>

BLOK 10: THUISHAVEN ZONDAG 20-22 UUR | GRATIS TOEGANG

Met dit slotprogramma varen we weer terug naar huis. We openen met een bijzondere film van Nederlandse bodem waarin filmmaker Misja Pekel duizenden amateurvideo’s van Syriers die voor en tijdens de oorlog zijn gemaakt onderzoekt. De verzamelde beelden worden aaneengesmeed tot de gedachtewereld van één zwemmer en levert een spectaculair poëtische film op. Na afloop van de slotfilm maakt onze jury bekend wie er met de prijzen vandoor gaan en vertonen we natuurlijk nog eenmaal de winnende films. GRATIS TOEGANG!

Bekijk blok>

PLONS! International Short Documentary Film Festival

Wij zijn PLONS! – dé thuisbasis voor artistieke documentaires in Fryslân. Samen met filmmakers en ons publiek delen we inspirerende verhalen en unieke perspectieven. Ons festival en onze evenementen vinden het hele jaar door plaats, met als decor de sfeervolle Grutte Pier Brouwerij en het Scheepsatelier Eestroom. Ontdek, leer en verbind met ons mee, en ervaar de kracht van documentaire filmkunst in een gemeenschap die samenkomt om te kijken, te reflecteren en te vieren

LOCATIE PLONS!

BARTLHIEM AAN DE EE ;-)
Bartlehiem 23, 9091 BH WIJNS 
NEDERLAND

Froukje van Wengerden
+31 641390795

Stichting Thuishaven © 2024. All Rights Reserved.

Altijd op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieF