Skip to content Skip to footer

We openen met een spetterende performance van geluidskunstenaar Tristan Visser. Daarna kruipen we door Hongaarse moerassen en varen met een groot containerschip vol liefdesverdriet naar Polen, waar een stel op leeftijd dobbert op een meer. Een tussenstop in de verkeersgekte van Stockholm en daarna terug naar Polen, naar een vader en een zoon die tot elkaar én los van elkaar proberen te komen. Met dit knallende openingsblok vol (bepaald geen lichtzinnige) verhalen over de hunkering naar liefde van onze naasten bijten we het spits af en varen we weg van hier. Want als íets ons de afgelopen anderhalf jaar heeft geleerd is het wel dat samenzijn van groot levensbelang is voor ons als mens.

TERRARIA

Hanna Hovitie • Hongarije •  17’

Een eenzame man waadt door het hoge gras en kruipt voorzichtig door het water. Omdat hij niet in de wereld van de mens past, brengt hij zijn tijd het liefst door met koelbloedige reptielen, die hij met buitengewone empathie verzorgt. Eenzaamheid is zijn manier van overleven, maar ook zijn grootste vijand. Een poetische film die veel aan de verbeelding overlaat.

LA MOUETTE

Sébastien Segers • België •  30

‘La Mouette’, ook wel: ‘The Seagull’ herbeleeft het leven van een kapiteinsvrouw, op afstand van haar minnaar door een uitgestrekte oceaan. Door middel van haar intieme en tot nadenken stemmende dagboek fragmenten schetst de film een ​​tijdlijn van gebeurtenissen, beslissingen en dromen voor de toekomst. Een conceptuele film die zich afspeelt op zee en de kijker niet snel onberoerd laat.

SONNY

Pawel Chorzepa • Polen • 40’

Marcin is diep gekwetst door zijn ouders. Zijn moeder dronk tijdens de zwangerschap, waardoor hij werd geboren met FAS (foetaal alcoholsyndroom). Vanwege hun alcoholverslaving werd hij op twaalfjarige leeftijd bij zijn ouders weggehaald. Terug thuis valt de zorg voor een alcoholverslaafde vader hem zwaar. Een subtiel verteld verhaal over een moeizame liefde tussen vader en zoon en het beeld van een constante strijd om vrijheid.

THE TRAFFIC SEPARATING DEVICE

Johan Palmgren • Zweden • 15’

Midden in Stockholm wordt een verkeersscheidingsinrichting geplaatst. Het is bedoeld om normale auto’s weg te houden en alleen bussen door te laten. Een ramp voor onoplettende automobilisten die toch denken door te kunnen rijden. Tragische en grappige situaties doen zich voor waarin we de absurditeit van het menselijk falen aanschouwen. 

THE END OF THE SEASON

Stanislaw Cuske • Polen •  20’

Een ouder stel vaart uit op een zeilbootje over de meren waar ze hun hele leven hebben doorgebracht. De besloten ruimte van het jacht nodigt uit tot reflectie op zowel de toekomst als het verleden. ‘s Avonds klinken oude melodieën. Een observerende film die in de huid van haar personages lijkt te kruipen.

TRISTAN VISSER

Wanneer wordt geluid beschouwt als muziek? Deze grens onderzoekt Tristan in zijn werken. Muzikale reizen over zee en onderwater geluidsopnames vormen de grootste inspiratie. Hij richt zich op ruimtelijke geluidsinstallaties en audiovisuele performances. In de documentaire ‘Onder Water – De zoektocht naar het geluidslandschap in zee’ onderzoekt hij de mogelijkheid om via muziek met een bultrug te communiceren. Deze film is opgenomen langs de westkust van Groenland. Wat voor invloed hebben mensen op het geluidslandschap onder water? Tristan wil een nieuwsgierigheid en een onderzoekende geest bij de mensen opwekken over dit thema door middel van geluidsregistraties en muziek.

PLONS! International Short Documentary Film Festival

Wij zijn PLONS! – dé thuisbasis voor artistieke documentaires in Fryslân. Samen met filmmakers en ons publiek delen we inspirerende verhalen en unieke perspectieven. Ons festival en onze evenementen vinden het hele jaar door plaats, met als decor de sfeervolle Grutte Pier Brouwerij en het Scheepsatelier Eestroom. Ontdek, leer en verbind met ons mee, en ervaar de kracht van documentaire filmkunst in een gemeenschap die samenkomt om te kijken, te reflecteren en te vieren

LOCATIE PLONS!

BARTLHIEM AAN DE EE ;-)
Bartlehiem 23, 9091 BH WIJNS 
NEDERLAND

Froukje van Wengerden
+31 641390795

Stichting Thuishaven © 2024. All Rights Reserved.

Altijd op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieF