Skip to content Skip to footer

We starten in de Argentijnse bergen, reizen via een Pools weeshuis, de Colombiaanse jungle en het Braziliaanse strand naar een man, moederziel alleen in een piepklein zeilbootje midden op de Atlantische Oceaan. Met dit knallende openingsblok bijten we het spits af en varen we weg van hier; naar verre landen en verrassende verhalen op, rond en over water.

ORO BLANCO

Gisela Carbajal Rodríguez • Argentinië •  24’

Iedere ochtend wandelt Flora met haar lama’s de Argentijnse bergen in op zoek naar grasweiden. De dieren worden steeds dunner en water steeds schaarser. De honger van de wereld naar oplaadbare batterijen bedreigt de laatste waterreserves van de Quechua-bevolking en roept herinneringen op aan conquista’s uit het verleden.

CASTING

Klaudia Keska • Polen •  18’

Filmregisseur Michal Chmielewski heeft als taak de laatste scène uit “The Godfather” te recreëren. In plaats van professionele acteurs in te huren, zet hij een casting op in het plaatselijke weeshuis in Katowice.

NUESTRO CANTO A LA GUERRA

Juanita Onzaga • Colombia •  14’

Dit kan het begin zijn van een lang verhaal, waarin geesten en mensen elkaar ontmoeten om te ervaren wat er na het einde van de oorlog nog over is.

GUAXUMA

Nara Normande • Frankrijk/Brazilië •  14’

Samen met haar beste vriendin Tayra, groeide filmmaakster Nara op aan zee, aan een strand in het noordoosten van Brazilië. Ze waren onafscheidelijk. De zeebries brengt die gelukkige herinneringen aan hun jeugd weer terug in deze prachtig geanimeerde documentaire.

DE MAN DIE ACHTER DE HORIZON KEEK

Martijn Blekendaal • Nederland •  26’

Ruim veertig jaar geleden besloot Bas Jan Ader de stoute schoenen aan te trekken. Met een piepklein zeilbootje verliet hij de Amerikaanse kust om naar Engeland te varen. Negen maanden later werd dat bootje dobberend op zee teruggevonden. Zonder Bas Jan.

Sprekers

TRASHWORKS

Elza Zijlstra maakt onder de naam TrashWorks kunst van plastic dat ze vindt op stranden wereldwijd. Opgegroeid in Friesland is haar band met water altijd sterk geweest. Haar reizen voeren haar vaak naar de waddeneilanden, maar ook naar de zeeën van Ghana, India en West-Papua. Vijf jaar geleden viel haar op een Spaans strand de enorme hoeveelheid plastic afval op. Nu neemt Elza van alle stranden en rivieroevers plastic mee. In haar studio maakt ze hier kunst van, soms gecombineerd met knipsels uit oude tijdschriften. Ze bewerkt het plastic niet, maar gebruikt het zoals ze het vindt. Haar thematiek is breed en varieert van dieren tot mode, van superhelden tot eten en van verstilde landschappen tot liefde. In haar PLONS! expo neemt ze jullie mee op een kleine reis naar de zeebodem.

TRISTAN VISSER

Het lied van de Bultrug walvis vertoont veel overeenkomsten met de structuren van door de mens gecomponeerde muziek. Deze ontdekking heeft bijgedragen aan de wereldwijde waardering en bescherming van dit enorme zeezoogdier. Opgegroeid op het waterrijke Terschelling, reisde muzikant en geluidskunstenaar Tristan deze zomer af naar Groenland om de geluiden van deze Bultrug walvis te vangen. Vanaf de boeg van het zeilschip probeerde hij met zijn instrumenten een muzikale interactie op te zoeken met de walvissen hier. In zijn PLONS! performance brengt hij die bijzondere muzikale ervaring ten gehore.

PLONS! International Short Documentary Film Festival

Wij zijn PLONS! – dé thuisbasis voor artistieke documentaires in Fryslân. Samen met filmmakers en ons publiek delen we inspirerende verhalen en unieke perspectieven. Ons festival en onze evenementen vinden het hele jaar door plaats, met als decor de sfeervolle Grutte Pier Brouwerij en het Scheepsatelier Eestroom. Ontdek, leer en verbind met ons mee, en ervaar de kracht van documentaire filmkunst in een gemeenschap die samenkomt om te kijken, te reflecteren en te vieren

LOCATIE PLONS!

BARTLHIEM AAN DE EE ;-)
Bartlehiem 23, 9091 BH WIJNS 
NEDERLAND

Froukje van Wengerden
+31 641390795

Stichting Thuishaven © 2024. All Rights Reserved.

Altijd op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieF