Skip to content Skip to footer

FILMS VAN EIGEN BODEM

Drie lokale films die zich afspelen in Friesland, gemaakt door jong talent + een vertoning van DE VLAGGENHIJSERS, een film over het hijsen van regionale vlaggen en je verbonden voelen met jouw plek.

‘Nije Eagen’ is een samenwerking tussen Omrop Fryslân en PLONS! waarbij noordelijke filmmakers begeleid worden in het maken van een korte documentaire (9 minuten) die in premiére gaat tijdens het festival en daarna wordt uitgezonden op de Omrop. Een unieke kans voor nieuwe talent dus! En we sluiten de middag af met de vertoning van DE VLAGGENHIJSERS.

TAKOMST DREAMERS

Geeske Jildou Smilda • Nederland • 9’

Niet alleen onze planeet leidt onder klimaatverandering. Het heeft ook invloed op de mentale gezondheid van jongvolwassenen. Filmmaker Geeske Jildou ervaart deze negatieve gevoelens ook, en wil met deze film belichten dat de gevoelens veel vaker voorkomen dan alleen bij zichzelf. Klimaatverandering is geen probleem van later, het heeft nu al impact. Hoe kun je als jongere van nu uitkijken naar de toekomst, wanneer de problemen rondom klimaatverandering steeds groter worden? Hoe voelt stress rondom klimaatverandering, hoe beïnvloedt het je persoonlijke leven en hoe kun je er toch een positieve draai aan geven?

SENUWEN

Maaike Meindertsma • Nederland • 9’

Waarom zijn we zenuwachtig? En wat gebeurt er met ons als we een prestatie moeten leveren? In ‘Senuwen’ volgt filmmaakster Maaike Meindertsma de jonge Iris op het Friese kampioenschap turnen in Dokkum, waarbij tijdens het toestel balk de zenuwen vaak hoog oplopen. Maar wat maakt nu dat balk zo’n zenuwen-toestel is en zijn de zenuwen eigenlijk ook ergens goed voor?

EIGEN SCHULD

Hendrik Gores • Nederland • 9’

De meeste mensen worden niet voldoende geïnformeerd over hun financiële toekomst. Door complexe en keiharde systemen, valse voorwendselen en overmacht komen veel mensen terecht in financiële armoede.Ik wilde een film maken over het gevoel dat het met zich mee brengt om constant achter de feiten aan te lopen en nooit overzicht te hebben over de je eigen boekhouding. De angst voor de post die dagelijks op de mat valt en vaak problemen komt verkondigen.

Ik heb 5 maanden gezocht naar een hoofdpersoon in de provincie Friesland, ik stuitte op argwaan, wanhoop en schaamte. In gesprek met een hoogleraar bespreek ik de redenen waarom de hulpverlening vaak tekort schiet op het vlak van armoede bestrijding. En met een poëtische benadering analyseer ik de route die ik bewandeld. Kom kijken en zie hoe het onderzoek nieuwe inzichten biedt en ook duistere vermoedens bevestigd.

DE VLAGGENHIJSERS

Okki Poortvliet, Vera Vos, Hans van der Werf • Nederland • 45’

Wanneer is het moment dat je denkt: ik ga mijn regionale vlag hijsen? Wie zijn deze vlaggenhijsers? En wat betekent het om je te identificeren met je regio? Het zijn vragen die filmmaker Okki Poortvliet, theatermaker Hans van der Werf en ontwerper Vera Vos stelden. Daarom trokken ze heel Drenthe door, een regio in Noord-Nederland waar ze alle drie zijn opgegroeid, om zoveel mogelijk verhalen te verzamelen van de dragers van de Drentse vlag.

EINDBORREL

Met alle filmmakers en bezoekers!

PLONS! International Short Documentary Film Festival

Wij zijn PLONS! – dé thuisbasis voor artistieke documentaires in Fryslân. Samen met filmmakers en ons publiek delen we inspirerende verhalen en unieke perspectieven. Ons festival en onze evenementen vinden het hele jaar door plaats, met als decor de sfeervolle Grutte Pier Brouwerij en het Scheepsatelier Eestroom. Ontdek, leer en verbind met ons mee, en ervaar de kracht van documentaire filmkunst in een gemeenschap die samenkomt om te kijken, te reflecteren en te vieren

LOCATIE PLONS!

BARTLHIEM AAN DE EE ;-)
Bartlehiem 23, 9091 BH WIJNS 
NEDERLAND

Froukje van Wengerden
+31 641390795

Stichting Thuishaven © 2024. All Rights Reserved.

Altijd op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieF