×
Your cart is empty.

Over ons

Wie zijn wij?

Wij zijn Froukje & Frans en samen organiseren wij PLONS! International Short Documentary Film Festival Leeuwarden. Froukje keerde na haar studie aan de Nederlandse Filmacademie terug naar het noorden waar zij opgroeide. Hier ontmoette zij Frans, zelfstandig ondernemer, eigenaar van Grutte Pier Brouwerij en creatieve duizendpoot. Al snel slaan zij de handen ineen om in het noorden autonoom films te gaan produceren.

In de afgelopen jaren heeft Froukje met haar korte documentaires een hoop internationale filmfestivals mogen bezoeken, waar zij zag hoe makers en publiek in aanraking komen met de spannende uitingsvormen, onderwerpen of thema’s die documentaire kan bieden. Nu willen zij die ontmoeting terughalen naar hun geboortegrond en u als bezoeker een duik laten nemen in de overweldigende diversiteit van de documentaire film.

Films kijken op een schip

Het filmfestival vindt plaats op een bijzondere locatie: Scheepsatelier Eestroom. Een 38 meter lange Belgische Spits, omgetoverd tot filmzaal en culturele broedplaats. De ouders van Froukje, Jan en Henriëtte, runden hun leven lang een scheepswerf in Bartlehiem en bouwden dit schip om dit leven te combineren met kunst. Met Scheepsatelier Eestroom faciliteren zij die kunst en kunnen haar als het ware ‘laden en lossen’, ook op plekken waar meestal niet zo veel te beleven valt. Het streven is een reizende broedplaats van kunst, experiment en verwondering te veroorzaken. Stap in ons ruim, waar je onder de houten luiken, naast de warme houtkachel of met een lekker koud biertje plaatsneemt in onze filmzaal!

Een bierbrouwerij aan het water

Naast het filmfestival, het filmmaken, het schip en twee kleine kinderen runnen wij ook een bierbrouwerij op ons erf in Bartlehiem. En nu wij onze pijlen steeds meer richten op de ontwikkeling van dit erf tot een spannende plek waar bezoekers ook welkom zijn voelt het dan ook logisch om PLONS! hierheen te halen. Dat voelt als een behoorlijke sprong in het diepe. Om het centrum van Leeuwarden te verruilen voor een plek die, tja, enkel is te bereiken met een belbus! Wij zien het vooral van de zonnige kant. Ons erf biedt enorm veel mogelijkheden en inspiratie om in de toekomst waanzinnige ideeën te bedenken om aan een uniek festival te bouwen.

Artistieke documentaire

Bij het aanbod van films wordt zowel gelet op onderwerp en thema, als op de artistieke kwaliteit van de film. Documentairefilms met een creatieve vorm, zowel in cinematografie als geluid, genieten de voorkeur, waarmee wij de grenzen van de documentaire film als vorm continu proberen te verkennen en verleggen. Makers die bij ons aanwezig zijn krijgen de tijd om hun films toe te lichten, waarbij er niet zelden een open en verbindende sfeer ontstaat tussen maker en publiek tijdens de voorstelling. Zo hopen wij het publiek in het noorden net zo enthousiast voor de documentaire film te maken als wij zelf al zijn!