×
Your cart is empty.

Over ons

Wij zijn Froukje & Frans en samen organiseren wij PLONS! International Short Documentary Film Festival Leeuwarden. Froukje keerde na haar studie aan de Nederlandse Filmacademie terug naar het noorden waar zij opgroeide. Hier ontmoette zij Frans, zelfstandig ondernemer, eigenaar van Grutte Pier Brouwerij en creatieve duizendpoot. Al snel slaan zij de handen ineen om in het noorden autonoom films te gaan produceren.

In de afgelopen jaren heeft Froukje met haar korte documentaires een hoop internationale filmfestivals mogen bezoeken, waar zij zag hoe makers en publiek in aanraking komen met de spannende uitingsvormen, onderwerpen of thema’s die documentaire kan bieden. Nu willen zij die ontmoeting terughalen naar hun geboortegrond en u als bezoeker een duik laten nemen in de overweldigende diversiteit van de documentaire film.

Het filmfestival vindt plaats op een bijzondere locatie: Scheepsatelier Eestroom. Een 38 meter lang Belgische Spits, omgetoverd tot filmzaal en culturele broedplaats. Speciaal voor ons festival meert het schip af in het centrum van Leeuwarden. Hier kunt u, onder de houten luiken en naast de warme kachel, genieten van ons programma vol documentaires uit de hele wereld. Dankzij de unieke locatie van ons filmfestival op een schip organiseren wij voor of na het festival ook een speciale Dorpentoer, waarbij we het gehele noorden doorkruizen met ons schip. Op deze avonden vertonen wij speciaal voor de bewoners uit de dorpen het beste van PLONS!

Bij het aanbod van films wordt zowel gelet op onderwerp en thema, als op de artistieke kwaliteit van de film. Documentairefilms met een creatieve vorm, zowel in cinematografie als geluid, genieten de voorkeur, waarmee wij de grenzen van de documentaire film als vorm continu proberen te verkennen en verleggen. Makers die bij ons aanwezig zijn krijgen de tijd om hun films toe te lichten, waarbij er niet zelden een open en verbindende sfeer ontstaat tussen maker en publiek tijdens de voorstelling. Zo hopen wij het publiek in het noorden net zo enthousiast voor de documentaire film te maken als wij zelf al zijn!