×
Your cart is empty.

CONTACT

FROUKJE VAN WENGERDEN

PROGRAM
+31 6 413 907 95
froukjevanwengerden@gmail.com

FRANS FILIUS

Producent
+31 6 815 178 44
info@stichtingthuishaven.nl

Wij zijn Froukje & Frans en samen organiseren wij PLONS! International Short Documentary Film Festival Leeuwarden. Froukje keerde na haar studies aan de Universiteit van Amsterdam en de Nederlandse Filmacademie terug naar het Hoge Noorden waar zij opgroeide. Hier ontmoette zij Frans, zelfstandig ondernemer, brouwer van Grutte Pier Brouwerij in Leeuwarden en creatieve duizendpoot. Al snel slaan zij de handen ineen om in het noorden autonoom films te gaan produceren, Frans in de rol van producent en geluidsman en Froukje in de rol van regisseur en cameravrouw.

Hun eerste lange documentaire BARTLEHIEM, over de plaats waar Froukje opgroeide, gaat in 2021 in première. In de afgelopen jaren heeft Froukje met haar korte documentaires een hoop internationale filmfestivals mogen bezoeken, waar zij zag hoe makers en publiek in aanraking komen met de spannende uitingsvormen, onderwerpen of thema’s die documentaire kan bieden. Nu willen zij die ontmoeting terughalen naar hun geboortegrond en u als bezoeker een duik laten nemen in de overweldigende diversiteit van de documentaire film.

Het filmfestival vindt plaats op een bijzondere locatie: Scheepsatelier Eestroom. Een 38 meter lang Belgische Spits, omgetoverd tot filmzaal en culturele broedplaats. Speciaal voor ons festival meert het schip af in het centrum van Leeuwarden. Hier kunt u, onder de houten luiken en naast de warme kachel, genieten van ons programma vol documentaires uit de hele wereld.

Dankzij de unieke locatie van ons filmfestival op een schip organiseren wij na het festival tevens een speciale Dorpentoer, waarbij we in 1 week tijd 5 dorpen verspreid over Friesland en Groningen bezoeken met ons schip. Op deze avonden vertonen wij speciaal voor de bewoners uit de dorpen het beste van PLONS!

Bij het aanbod van films wordt zowel gelet op onderwerp en thema, als op de artistieke kwaliteit van de film. Documentairefilms met een creatieve vorm, zowel in cinematografie als geluid, genieten de voorkeur, waarmee wij de grenzen van de documentaire film als vorm continu proberen te verkennen en verleggen. Zo hopen wij het publiek in het noorden net zo enthousiast voor de documentaire film te maken als wij zelf al zijn!