×
Your cart is empty.

locatie

PLONSVERHUIST NAAR BARTLEHIEM

Het is definitief: PLONS! verhuist naar het erf van de Grutte Pier Brouwerij in Bartlehiem. Waarom? En waar ligt dat eigenlijk? Om jullie mee te nemen in dit verhaal gaan we even terug naar 2018. Het jaar dat Frans en ik (Froukje) elkaar ontmoetten in Leeuwarden.

Een jaar daarvoor was ik teruggekeerd vanuit Amsterdam naar het piepkleine maar oh zo beroemde plaatsje Bartlehiem waar ik was opgegroeid (voor de generatie die niet weet wat een Elfstedentocht is: deze plek is beroemd vanwege een doodgewoon bruggetje die mensen uit heel Nederland komen bezoeken). Ik had zojuist de Filmacademie afgerond en wist niks meer zeker in het leven behalve 1 ding: ik wilde documentaires maken.

Films kijken in een schip

Nog geen jaar na mijn terugkeer ontmoette ik Frans uit Kollum (nóg verder weg dan Bartlehiem) in Bierhuis ‘t Lampie in Leeuwarden. We dronken een Heineken biertje en werden verliefd. Frans wist niks van filmmaken, wél van bier brouwen en had zijn eigen brouwerij opgericht: Grutte Pier Brouwerij. Op dat moment nog gevestigd op het industrieterrein van Leeuwarden.

Smoorverliefd maakten we diezelfde zomer onze eerste documentairefilm samen. Ik als regisseur en cameravrouw, Frans als geluidsman en producent. In diezelfde tijd bouwden mijn vader en moeder, Jan en Henriëtte, nadat zij mijn hele jeugd lang een scheepswerf runden aan het water in Bartlehiem nu aan een nieuw project: Scheepsatelier Eestroom. Een 38 meter lange Belgische Spits, omgetoverd tot filmzaal en culturele broedplaats.

Een proeflokaal aan het water

Al snel ontdekten Frans en ik dat we niet alleen films wilden máken, maar die ook naar het publiek wilden brengen dichtbij onze eigen geboortegrond: het Noorden. Scheepsatelier Eestroom bleek natuurlijk de ideale locatie om deze films te ‘laden en lossen’ op plekken waar normaal gesproken niet zoveel te beleven valt 😉 Een jaar later, in 2019, organiseerden we dan ook de 1e editie van PLONS! aan boord van het schip in het centrum van Leeuwarden.

In de jaren erna is er veel gebeurd. We maakten een documentaire over de plek waar wij samen een huisje bouwden: Bartlehiem. We kregen samen een dochter én een zoon. En we verhuisden de Grutte Pier Brouwerij tijdens de pandemie van Leeuwarden naar de scheepsloods van mijn ouders in Bartlehiem. In de winter die volgde bouwden we hier tevens een proeflokaal waar je, ‘s zomers en ‘s winters, terecht kunt voor een lekker biertje. Maar niet alleen voor bier, ook om deze prachtige plek, met ons schip voor de deur, te ervaren.

Ons erf

Nu wij onze pijlen dus steeds meer richten op de ontwikkeling van ons eigen erf tot een spannende plek waar bezoekers ook welkom zijn voelt het dan ook logisch om PLONS! hierheen te halen. Dat voelt als een behoorlijke sprong in het diepe. Om het centrum van Leeuwarden te verruilen voor een plek die, tja, enkel is te bereiken met een belbus! Wij zien het vooral van de zonnige kant. Ons erf biedt enorm veel mogelijkheden en inspiratie om in de toekomst waanzinnige ideeën te bedenken om aan een uniek festival te bouwen.

Benieuwd hoe dit er allemaal precies uit gaat zien? Daarover volgt snel meer.

Tot in oktober!

Liefs, Froukje